Westerwal, Groningen

AAS Ontwerpt AAS Werkt uit aardbevingsbestendig wonen gerealiseerd

Westerwal omvat 22 koopwoningen en een appartementengebouw met 171 huurwoningen. Het ontwerp vindt inspiratie in de historie van het voormalige fabrieksterrein aan het Hoendiep, waar Westerwal is gesitueerd. Het Hoendiep vormde een belangrijke vaarverbinding met het westelijk deel van de provincie en Friesland en eind 18e en begin 19e eeuw zijn enkele molens en een scheepswerf gebouwd als voorlopers van de latere industriële ontwikkelingen. Het terrein wordt officieel bij de stad getrokken en ten oosten ervan ontstaat de Zeeheldenbuurt.

In 1914 vestigt de Cooperatieve Friesch-Groningsche Beetwortelsuikerfabriek zich aan de westzijde van het terrein. Het kloeke, industriële karakter van de architectuur herinnert aan deze rijke historie. De locatie wordt aan de westelijke zijde begrensd door de spoorlijn en de Ringweg West. Aan de noordelijke zijde vormt het Hoendiep een natuurlijke grens. Samen met de ontwikkelingen rond het voormalige Suikerunieterrein vormt Westerwal een sterke verbinding tussen beide industrieterreinen en de binnenstad. De openbare inrichting gaat uit van een aantal basisprincipes. De twee centrale assen hebben een soortgelijk karakter door gebruik te maken van gekleurde betonstraatstenen en stroken groen. De ruimtes rondom de entrees van de bebouwing zijn grotendeels autoluw. De verharding buiten de twee assen is uitgevoerd in betonstraatsteen in een grijze kleur om ook hier uniformiteit te creëren.

De Hof- en Kadewoningen zijn ca. 50 centimeter opgetild ten opzichte van de openbare ruimte, waardoor de woningen een imposanter karakter krijgen. Deze bel-etage creëert privacy voor de woningen. De appartementen grenzend aan het openbaar gebied hebben hun voordeuren aan de straat, ook op een bel-etage. Deze actieve gevel brengt reuring in het gebied.

De 5 entrees van het appartementencomplex worden gecomplimenteerd door 5 sculpturen van beeldhouwer Gert Sennema. Een serie van 5 handen met de titel 1, 2, 3, 4, 5. Elke hand houdt een verschillend aantal vingers omhoog. De linkerhand van de kunstenaar heeft gefungeerd als model en is drie keer vergroot, dezelfde uitvergroting als bij David van Michelangelo en gehakt uit een Wilg en zijn de moedervorm voor de afgietsels in aluminium. De handen dienen niet alleen als oriëntatie voor bewoners en bezoekers, maar geven het gebouw een gezicht. De betekenis ligt in de context van de omgeving.

PROJECT
Westerwal, tussen Van Heemskerckstraat en Hoendiep

OPDRACHTGEVER
Van Omme & de Groot BV, Rotterdam
MWPO, Groningen

AANNEMER
Friso BV, Sneek

ARCHITECT
AAS Groningen

LANDSCHAPSARCHITECT
LAOS, Groningen

BEELDEND KUNSTENAAR
Gert Sennema, Grijpskerk

FOTOGRAAF
Ronald Zijlstra

AANTALLEN
ca. 180 wooneenheden

DATA
structuurontwerp, januari 2017