Boswonen Klenckerveld, Oosterhesselen

AAS Initieert AAS Ontwerpt AAS Werkt uit drenthe Duurzaam Natuurinclusief Stedenbouw transformatie locatie wonen in ontwikkeling

Hoe creëer je een fijne en natuurrijke plek om te wonen en te verblijven voor mens en dier?

De locatie betreft het voormalig conferentieoord De Klencke in Oosterhesselen. De locatie is rijk aan vegetatie, wat een groot potentieel biedt voor het creëren van een ideale bosrijke leefomgeving, waar mens, dier en natuur in harmonie samenleven. In het gebied staan bestaande opstallen waardoor er enkele open plekken in het gebied ontstaan na sloop. De nieuwe woningen worden gepositioneerd in deze open plekken en tussen de bestaande bomen om het groen zoveel mogelijk intact te laten.

Typologieën

De locatie wordt ontwikkeld met een grote hoeveelheid aan typologieën woningen. Hierdoor is er ruimte voor diverse doelgroepen om op deze unieke locatie te wonen. De starters, gezinnen en vitale ouderen kunnen hierdoor gemend wonen in het gebied.

Beleving boswonen

Er is extra aandacht besteed in het ontwerp hoe je vanuit de woning het bos beleeft. De diverse openingen leggen een nadruk op verschillende onderdelen van het bos. Daarnaast is de overgang woning en bos zorgvuldig ontworpen. Er zijn fijne plekken in en rondom de woning, om de mooie bosrijke omgeving te beleven.

Ontwerp passend in het bos

Bij het ontwerpen van de woningen is gekeken hoe deze ondergeschikt kunnen zijn aan de omgeving. Gekozen is om -middels diverse ritmes uit het landschap- de structuur van het bos te vertalen in de uitstraling van de woningen. Door heldere volumes te maken vragen ze weinig aandacht binnen de bosstructuur.

 

 

PROJECT
60 boswachterswoningen te Oosterhesselen

ADRES
Witte Zand, Oosterhesselen
(locatie voormalig vormingscentrum De Klencke)

OPDRACHTGEVER
Jaho vastgoed, Oosterhesselen

DATA
ontwerp: 2023