Infocentrum Stationsgebied, Groningen

AAS Ontwerpt demontabel gerealiseerd

Hoe kunnen we een betaalbaar en flexibel informatiecentrum ontwerpen dat duurzaam is en tegelijkertijd de toekomstige ontwikkelingen in het stationsgebied ondersteunt?

Het tijdelijke informatiecentrum in Groningen fungeert als het centrale punt voor de ontwikkeling van de wijk. Het bevordert kennisuitwisseling en inspireert mensen met tentoonstellingen, concerten en festivals. Het centrum dient als ontmoetingsplek, startpunt voor rondleidingen en overlegplatform voor stakeholders. Ook fungeert het als kantoor voor de projectgroep van de wijkontwikkeling en wordt het gebruikt voor evenementen die levendigheid in de buurt brengen.

Flexibiliteit en duurzaamheid

Het infocentrum is ontworpen met het oog op betaalbaarheid en flexibiliteit. Alle onderdelen van het centrum zijn demontabel, zodat het gebouw gemakkelijk kan worden verplaatst naar een nieuwe locatie in het stationsgebied. Het infocentrum bestaat uit drie delen: hergebruikte stelconplaten, een romneyloods en HSB dozen. De flexibiliteit van de romneyloods en de verplaatsbare kantoordozen van HSB bieden mogelijkheden voor hergebruik op verschillende locaties.

Klimaatzones en duurzaamheid

Het infocentrum is opgedeeld in twee klimaatzones: de romneyloods en de kantoorruimten. De loods, geïsoleerd en voorzien van luchtverwarming, biedt ruimte voor diverse activiteiten en kan in de zomer worden geopend om de buitenruimte bij de loods te betrekken. De kantoorruimten zijn voorzien van isolatie en circulaire materialen, met aandacht voor verwarming en koeling via luchtverwarming. Daglicht wordt geoptimaliseerd door de strategische positionering van de kantoorruimten.

Duurzame energie en creatieve oplossingen

Het terrein wordt verrijkt met een Solar Palm die elektriciteit opwekt via zonnepanelen, gekoppeld aan een luchtwarmtepomp. Een creatieve oplossing voor de pantry werd gevonden in een verplaatsbare foodtruck, die ook dienst kan doen als reclame voor het nieuwe stationsgebied. Hergebruik van meubels en het oude seinlicht van het station dragen bij aan duurzaamheid en karakter.

Efficiëntie en kostenbesparing

In een nauwe samenwerking tussen architect en opdrachtgever werd gestreefd naar een betaalbaar product. Door het samenbrengen van producten en leveranciers uit de markt, werd de noodzaak voor een hoofdaannemer overbodig, wat resulteerde in kostenbesparingen. Het startpunt van de bouwvoorbereiding werd gevormd door intensieve gesprekken tussen alle betrokken partijen, waarbij de Stadsingenieurs van de Gemeente Groningen in samenwerking met AAS de directievoering verzorgden. Daarnaast werden studenten in samenwerking met SPOT betrokken bij het interieurontwerp.

 

 

ADRES
Zaanstraat 20, 9725 HW Groningen
(achter Station Groningen)

OPPERVLAKTE
120m2

OPDRACHTGEVER
Gemeente Groningen

AANNEMER
Algeco – loodsenbouwer
Broekema Wegenbouw – terrein en stelconplaten
Van Wijnen – HSB dozen

INSTALLATEUR
Van der Graaf Installatie Service en Onderhoud B.V.

ADVISEUR
Brandveiligheidsadviseur: Munnik Brandadvies B.V.

DATA
Ontwerp: 2020