Atlas & House of Groningen, Groningen

AAS Ontwerpt AAS Werkt uit wonen gerealiseerd

PROJECT
In het Groningse Paddepoel staan Atlas & House of Groningen. Atlas, met zijn 50 meter vooral bestemd voor internationale studenten en House of Groningen, met een mix van verschillende typen appartementen vooral gericht op
de particuliere huur. Met zijn hoogte van 70 meter het hoogste gebouw in z’n omgeving en door zijn markante uitstaling een nieuw aanwinst voor de wijk en een nieuw ijkpunt voor de stad.

De torens richten zich met de entree op de belangrijkste stedenbouwkundige structuur (het Selwerderpark) en zijn verder alzijdig. De twee volumes worden beschouwd als losse elementen in het groen waarbij de situering van de volumes op het kavel zodanig is, dat de maat tussen gebouw en water langs de Wilgenlaan maximaal is. De geprojecteerde bebouwing is zodanig gesitueerd, dat er aan de kant van de Pleiadenlaan voldoende ruimte is voor groen. Het pad langs het water wordt doordat het wonen deels is georiënteerd op het groen- sociaalveiliger, het krijgt meer allure en het kan beter worden benut. De benodigde parkeerplaatsen worden opgelost in een gebouwde parkeervoorziening op het terrein.

In de zoektocht naar de verschijning van House of Groningen is gezocht naar een uitstraling die past binnen het kleurenpalet van de wijk Paddepoel. Inspiratie is gevonden in de kathedraal van Arbois. De warme, goudgele gloed van het metselwerk roept mediterrane sferen op en in donkere dagen blijft House of Groningen een vrolijke noot in de wijk. Klassieke ballustraden van de (Franse) balkons herinneren aan de ontstaansperiode van de wijk Paddelpoel. De toren vindt een ornament in gecementeerde vlakken die eindigen in een kroon welke een oriëntatiepunt vormt voor de stad en voor dit stadsdeel ‘De kerk in het midden’.

ADRES
Pleiadenlaan / Dierenriemstraat, Groningen

OPDRACHTGEVER
Atlas: Nijestee, Groningen
Pleione: MWPO, Groningen

AANNEMER
Plegt-Vos Noord, Assen

CONSTRUCTEUR
Ingenieursbureau Dijkhuis bv, Groningen

ADVISEUR
Peutz, Haren
Aalbers Installatietechniek, Nieuw Buinen

OPPERVLAKTE
22.000 m² BVO

DATA
ontwerp: 2018